Svi sveti i dušni dan

Svi sveti i Dušni dan – POTPUNI OPROST ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

Na blagdan SVIH SVETIH, na DUŠNI DAN i nedjelju poslije Dušnog dana, mogu vjernici u svim Crkvama, dobiti POTPUNI OPROST, KOJI SE MOŽE namijeniti samo za pokojne. Da se dobije potpuni oprost potrebno je: – Pohoditi crkvu, biti na sv. Misi na svetkovinu Svih Svetih ili Dušni dan, izmoliti Oče naš i Apostolsko Vjerovanje, – primiti sv. Pričest, ispovjediti se ako je potrebno, – te izmoliti molitvu na nakanu Sv. Oca Pape Franje ( Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu ) te pohoditi grobove najmilijih.

U svetkovini SVIH SVETIH, Crkva poziva na razmatranje nebeske slave i vječnog blaženstva u kojima uživaju svi oni koji su na jedinstven način postali «slika Božja». Svetih i blaženih je nebrojeno. Stoga je Crkva u svojoj mudrosti odredila jedan dan u godini kada se zajednički misli na sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Ti odabranici su slika Božja, nama za primjer postavljeni. Oni su nam kod Boga snažni zagovornici kojima se možemo obraćati s punim povjerenjem. Kada njih slavimo, slavimo i Boga u njima.

DUŠNI DAN – spomen, sjećanje na vjerne mrtve, posebno one koji su nam bili bliski za života. OVIH DANA ZASTANIMO NA GROBOVIMA SVOJIH NAJDRAŽIH I NAJMILIJIH. NA NJIHOVIM GROBOVIMA BUDIMO VJERNICI KOJI ĆE U TIŠINI MOLITI, A NE GLASNO RAZGOVARATI ILI VIKATI.