O zaručničkom tečaju

Poštovani zaručnici,

ZARUČNIČKI TEČAJ je prije svega »Crkvena priprava na crkveni brak«, namijenjena onima koji su članovi Crkve, dakle vjernici. Zaručnički tečajevi se u Zagrebačkoj nadbiskupiji održavaju kao oblik bliže i neposredne priprave zaručnika koji žele sklopiti sakramenat kršćanske ženidbe (katolički brak). Mnogi stručni volonteri ulažu svoje vrijeme, znanje i ljubav kako bi pomogli mladim ljudima koji započinju zajednički život. Stoga u toj pripravi sudjeluju stručnjaci koji o bračnoj i obiteljskoj tematici govore u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva. Crkva je jedina institucija u hrvatskom društvu koja sustavno priprema ljude za brak i zajednički život.

Kako izgledaju tečajevi?

Zaručnike se poučava kroz jedno razdoblje (obično kroz četiri do pet susreta, u večernjim satima ili vikendima) o teološkim, antropološkim, psihološkim, pedagoškim, pravnim i medicinskim temama i pitanjima vezanima uz brak i obitelj.

 

Tečajeve vode stručnjaci iz ovih područja (svećenik, psiholog, liječnik, podučavatelji za prirodno planiranje obitelji). O ljepoti i izazovima katoličkog bračnog života svjedoči bračni par.

Što se nauči na tečajevima?

Zaručnici će naučiti o:

  • Božjem i Crkvenom naumu o braku i obitelji, napose o ženidbi kao trajnom sakramentu;
  • liturgijskoj pripravi za sâm čin ženidbe (znakovi: prsten, križ, pružanje ruku, blagoslov i sadržaji: značenje saveza, euharistije, pomirenja, bračne duhovnosti, molitve);
  • pravnom pogledu na Crkvenu ženidbu;
  • ljubavi, kao bitnoj odrednici života (proces sazrijevanja ljubavi, oznake zrele ljubavi);
  • muško-ženskim različitostima i komplementarnostima;
  • dostojanstvu žene, muškarca i djeteta (obitelj);
  • otvorenosti životu (djeca) i prirodnom planiranju obitelji (bračna spolnost bez kontracepcije);
  • Crkvenoj i društvenoj dimenziji braka i obitelji;
  • iskustvu i svjedočanstvu bračnog para.

Kome se obratiti?

Potrebno je da se zaručnici jave u župni ured one župe kojoj pripadaju po mjestu stanovanja.

Ako nema tečaja u toj župi, župnik će ih uputiti u župu gdje se tečaj odražava. Tečajevi se kroz (pastoralnu/crkvenu) godinu održavaju u 26 župa u gradu Zagrebu i ostalim gradovima Zagrebačke nadbiskupije.

Od pastoralne godine 2014./2015. (počinje u listopadu 2014.) uvodi se sustav Središnjeg elektroničkog prijavljivanja zaručnika, gdje će se svi zaručnici (iz Zagrebačke nadbiskupije) na zaručnički tečaj  upisati online na jednom mjestu, na mrežnoj stranici
WWW.OBITELJ.ZG-NADBISKUPIJA.HR

Zaručnici mogu birati zaručnički tečaj po mjestu gdje će tečaj pohađati i po datumu (mjesec) kada će na njemu sudjelovati. Svaka župa u kojoj se održava tečaj ima određenu kvotu koliko zaručničkih parova može primiti. Ako je kvota već popunjena (što je vidljivo na ovoj stranici), morate tražiti drugi termin i/ili mjesto.

 

Kada pohađati tečaj?

Preporuča se da zaručnici pohađaju zaručnički tečaj nekoliko mjeseci prije vjenčanja.